lauantai 13. joulukuuta 2014

Palanut potilas

Nappasin itselleni kirjastosta luettavaksi Michael Ondaatjen Englantilaisen potilaan. Kirja on saanut nimensä yhdestä kirjan päähenkilöistä, täysin palaneesta ja tuntemattomasta lentäjästä, jota kutsutaan ''englantilaiseksi potilaaksi''.





Miestähän sitten hoitaa täysin henkisesti uupunut kanadalainen Hana, tyttö lyhyillä hiuksilla ja isäkompleksilla. Ja kyllä tämä Hana sitten raivostutti minua kirjan alussa! Sota on jo hänen osalta ohi, mutta tyttö silti jää potilaan kanssa miinoilla ympäröityyn ja laajasti tuhoutuneeseen luostariin.
Kirjan edetessä Hana vaikuttaa etäiseltä ja tuntemattomalta. Lukijana en saa Hanasta mitään irti. Kuka hän on? Sitten Hanasta paljastuu vaikka kuinka paljon asioita, jotka valaisevat, miksi tyttö vaikuttaa niin ontolta.
Hana saa minut arvostamaan ihmisiä ympärilläni. Hana, joka kantaa ystävänsä kirjeitä mukanaan, mutta ei voi niihin vastata, koska sota vei kaiken mistä kertoa. Hana, jota ei haittaa kuolla. Peloton Hana. Minä en ole menettänyt vielä mitään. Tai ketään. Onneksi.

~ Janika N

10 kommenttia:

  1. Tykkään sotakirjoista kanssa samasta syystä mikä sulle on tullut tästä Hanasta. (heh nauroin ehkä vähän tolle nimelle), auttaa laittaan asioita vähän isommalle mittakaavalle, eikä se koulusta jostain kurssista 6 saaminen ookkaan ehkä niin vakavaa ;)

    VastaaPoista
  2. Itse en ole mikään sotakirjojen ystävä, mutta kyllä tää kirja puree. Ei ole yhtään räiskintää tai muuta vastaavaa turhaa, vaan enemmänkin tässä kirjassa nähdään sodan vaikutuksia erilaisiin ihmisiin. Parasta tässä onkin se, että kirjan kaikki henkilöt on aivan eri puolilta maailmaa ja niillä on kaikilla oma menneisyytensä. Erilaiset luonteet ja tunteet sodan jälkeen heijastuu hyvin ja antaa kuvan sodan aiheuttamasta tuhosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuullostaa kyllä todella mielenkiintoselta. Täytyy varmaan tääkin asettaa lukujonoon! :)

      Poista
  3. Tekstistäsi päätellen kirjan ei ole tarkoitus korostaa niinkään sotaa vaan yksilöitä, jonka kunkin täytyy selvitä sodasta ja sen seurauksista omalla tavallaan. Voiko menneisyyden antaa vaikuttaa liikaa tulevaan ns. väärällä tapaa? Úskon , että kirjan kiinnostavuutta lisää se, että se pohjautuu tositapahtumiin (Niin kuin tässä myyttiin lentäjästä). Mielestäni sotakirjan ei tarvitse olla selkeä ja helppolukuinen vaan se voi olla myös tunteita ja ajatuksia herättävä, sekava kokonaisuus;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun mainitsit tosta tositapahtumiin pohjautumisesta, niin voin kyllä ihan kokemuksesta kertoa että 99% sotakirjoista pohjautuu kyllä tositapahtumiin. Kaikki ainakin mitä itse olen lukenut niin liittyy johonkin sotaan mikä on oikeasti käyty ja päivämäärät ja muut sotaan liittyvät yksityiskohdat ovat täysin oikeita ja tosia. Toki usein henkilöt ovat keksittyjä ja esim. siviilielämää kuvaavat sotakirjat ovat usein jossakin kuvitteellisessa miljöössä.

      Poista
  4. Kirjan tyttö, Hana, herättää mielenkiintoni. Minäkään en kauheasti lue sotakirjoja, mutta tämä vaikuttaa täysin erilaiselta muihin verrattuna. Kiinnostustani kirjaan herättää myöskin tämä "englantilainen potilas". Tekstisi perusteella kirja herättää arvostusta siihen mitä itsellä on. Kirja vaikuttaa siltä, että sen avulla oppii ymmärtämään sodassa olleiden ihmisten menetyksiä ja elämänarvoja paremmin.

    VastaaPoista
  5. Kirja kuulostaa sun kommenttien ja kirjotusten perusteella tosi mielenkiintoselta! Haluaisin lukea kans ton kirjan koska se herättää sussa tosi paljon tunteita niin uskon että herättäis myös mussa. Sanoit myös tosi hyvin tossa lopussa että onneks ei oo menettäny vielä mitään tai ketään.

    VastaaPoista
  6. Kun jaksaa lukea tylsää tai epäselvää alkua pidemälle, kirjasta saa usein paljon irti. En lue paljon sotakirjoja, mutta tämä teksti herätti mielenkiinnon. Kirja herätti selvästi paljon ajatuksia. Tällaiset kirjat muistuttavat, kuinka hyvin asiat itsellä ovat.
    (Emma)

    VastaaPoista
  7. Lukemasi kirja vaikuttaa ns. normaalista ''sotakirja'' genrestä poikkeavalta ja tämän vuoksi mielenkiintoiselta! Kirja ilmeisemmin on herättäny sussa paljon tunteita ja ajatuksia. Sodan vaikutukset ihmiseen ovat käsittämättömän suuret ja niitä on mahdotonta edes ymmärtää. Ylempiin kommentteihin yhtyen, tälläiset kirjat kyllä todella muistuttavat monista asioista. Pitäisi muistaa arvostaa asioita enemmän ja huomioida kaikki se, mitä itsellä on!

    - Elisa

    VastaaPoista
  8. Kirja kuulostaa todella mielenkiintoiselta jo pelkästään noin lyhyen tekstin perusteella. Lukisin mielelläni tämän kirjan vaikka sotakirjoja en ole ikinä ollut innokas lukemaan. Koska kirja herättäisi minussa luultavasti paljon tunteita olisi se kiva lukea.

    VastaaPoista