maanantai 8. joulukuuta 2014

Sven Hassel - SS-kenraali

Kirjastosta mukaan tarttui 'Maailman suosituin sotakirailija' -tittelillä varustetun kirjailia Sven Hasselin romaani SS-kenraali. Kirjan valintaan vaikutti suurin osin se että kaikki natsi-Saksan historiaan liittyvä kiinnostaa itseäni kovasti. Muutenkin sotakirjallisuutta on tullut paljon luettua, päätös kotimaisen Laila Hirvisaaren teoksen ja tämän kyseisen teoksen välillä oli kuitenkin helppo.


Ensimmäisten 50 sivun lukeminen on tukenut titteliä maailman suosituimmasta sotakirjailijasta. Teoksessa kuvataan kenraalien ja muiden nimeätekevien herrojen ajatuksia ja tunteita. Pysäyttävää saada natseista myös tällainen näkökulma. Natsit kuitenkin useimmiten leimataan sydämettömiksi ihmisenvihaajiksi ja epäinhimillisiksi raakalaisiksi. Tässä luodaan kuitenkin käsitys myös siitä, että harva näistä SS-miehistäkään huvikseen toteutti natsien 'hirmutekoja', vaan taustalla oli pelko omasta kuolemasta ja pelon sekainen kunnioitus 'Führeriä' kohtaan.
Kirja on myös paikoitellen jopa järkyttävää luettavaa, kuvaillen esim. 'vanhan Saksan' kenraalien ja isojen kihojen teloitusta yllättävän tarkasti.

~ Sanna K

3 kommenttia:

  1. Kirja varmasti uppoaisi myös minuun samoista syistä kuin sinuun. Natsi-Saksan historia on järkyttävää, mutta monia kiinnostavaa, mikä on toisaalta hyvä, että asiasta kirjoitetaan ja puhutaan, jotta meille syntyisi muistutuksia ihmisluonnon hirveydestä. En nyt tietenkään yleistä, mutta puhun ääritapauksista. Kirjan esille tuoma puoli aiheuttaa varmasti paljon keskustelua, ja kirjan päähenkilö on varmasti epäilemättä yksi sotakirjallisuuden kiistellyimmistä hahmoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon samaa mieltä sun kanssa siittä että on hyvä että asiasta puhutaan. Toisaalta sillä voi olla myös huonoja seurauksia että siitä keskustellaan ja että sodasta ja esim. holokaustista on niin paljon tietoo saatavilla. Sitä kautta monet mieleltään sairaat saattaa löytää keinoja toteuttaa omia sairaita fantasioitaan ja muita... Enemmän uskon tällä puhumisella olevan kuitenkin hyviä seurauksia, ja tän avulla voidaan tietysti paremmin tunnistaa ne mieleltään sairaat yksilöt :)

      Poista
  2. Itse en luultavasti pystyisi lukemaan kirjaa. Kirja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta, mutta jotenkin kaikki natseihin liittyvä ahdistaa itseäni. Vaikka aloittaisin lukemaan kirjaa en luultavasti pystyisi lukemaan sitä loppuun.

    VastaaPoista